Tri Doše

Prema ajurvedi, postoji pet elementa (etar, vazduh, vatra, voda i zemlja.) koji čine svijet oko nas i svijet unutar nas. Da bismo razumjeli tijelo, moramo razumjeti pet elemenata. Naše psihološke sklonosti, kao i naših pet čula i različiti aspekti  funkionisanja našeg organizma, povezani su sa sa pet elemenata. Pet elemenata se kombinuju u tri primarne životne sile, tri energije- pokreta (Vata), transformacije (Pitta) i strukture (Kapha), poznate kao doše, koje upravljaju našim tijelom umom i duhom

Svaka od tri doše je prisutna u svakoj osobi, ali njihove proporcije variraju od osobe do osobe. Svako od nas ima jedinstveni udio ove tri sile koje oblikuju našu prirodu zavisno od genetike, ishrane i životnog stila roditelja, kombinujući se u sedam tipova (V,P,K, VP,PK,KV, VPK)  Naša konstitucija utiče na naš izgled, na način na koji razmišljamo, reagujemo i na naš doživljaj svijeta.

Vata doša (vazduh i etar) jeodgovorna je za sve pokrete u tijelu, uključujući  disanje, cirkulaciju, govor, gutanje, eliminaciju i nervne impulse.

Osobe kod kojih dominira Vata su obično mršave, izrazito visoke ili izrazito niske, sitnih očiju, suve i tanke kože i zagasitog tena. Imaju suvu, tanku kosu, često kovrdžavu, izražene vene i  zglobove sklone pucketanju. Zube im mogu biti krivi ili nejednaki, a desni skone povlačenju. Apetit i moć varenja su im promjenljivi, a stolica uglavom suva. San im je lak i skloni su nesanici, nemirnim snovima i noćnim morama. Brzo govore,brzo hodaju, a nivo energije im je promjenljiv.

Bistrog i žustrog uma, Vate su kreativne, maštovite, intuitivne, komunikativne, prilagodljive. Sklone su promjenama i nedostaje im rješenost i doslednost. Znaju biti površne, zanesene i rasijane.

Gasovi, nadutost, konstipacija, bol u donjem dijelu leđa, prekomjerno suva koža i usne, grčevi u mišićina, nedostatak daha, strah, nesugurnost, pretjerana briga, nedostatak stabilnosti, osjećaj usamljenosti i izolacije, neki su od simptoma otežane Vate.

Pitta doša (vatra i voda) je energija transformacije i odgovorna jeza varenje, tjelesnu temperaturu, nivo hormona, vizuelnu percepiju, inteligenciju, glad, žeđ, kvalitet kože.

Osobe u kojima dominira Pitta su  obično, srednje visine, težine i izdržljivosti, svijetlih očiju srednje veličine osjetljivih na svjetlost, svijetle, tople, osjetljive kože sklone pjegama i mladežima. Kosa im je mekana i rijetka i obično rano osjede ili oćelave. Zubi su blago žućkasti,skloni karijesu, a desni krvarenju. Imaju dobro varenje i dobar, nekad prekomjeran,  apetit.  Ne podnose vrućinu, skloni su pojačanom znojenju i mekanoj stolici. Imaju dobar san, a energija i izdržljivost su im umjereni.

Pitta osobe su inteligentne, oštroumne, imaju dobru koncentraciju, memoriju i moć zapažanja. Uredni su, hrabri, istrajni, imaju dobre sposobnosti za organizaciju i liderstvo i dobri su govornici. Ambiciozni su i disciplinovani, ali znaju biti svojeglavi, pretjerano kritični, samovoljni i ponašati se zapovjednički.

Upale, infekcije, akne, osip, ekcem, gorušica, mučnina, dijareja, groznica, kisjeo ili gorak ukus u ustima, sklonost ka krvarenju i modricama, cvenilo i upala očiju, razdražljivost, bijes, kriticizam, netolerancija i ljubomora, neki su od simptoma otežane Pitte

Kapha doša (voda i zemlja) je energija podmazivanja i strukture. Daje tijelu stabilnost i izdržljivost , pomažeu formiranju, masnog , mišićnog i koštanog tkiva, štiti i podmazije digestivni trakt, podmazuje zglobove, štiti i hrani mozak, pluća i srce.

Osobe u kojima dominira Kapha su snažne građe, jakih mišića, krupnih kostiju i skloni su gojenju.

Oči su im obično velike sa dugim trepavicama, zubi krupni i jaki, koža mekana, debela sa sklonošću da bude masna a kosa gusta, sjajna, često talasastai masna. Apetit im je nevelik, li postojan, a varenje i metabolizam spori, pa teško  gube kilograme, čak i kad malo jedu. San im je dobar i produžen, obično imaju dobru snagu i izdržiljivost i najčešće su zdrave i otporne. Priično su inertne i vole da provode život sjedeći.

Kapha osobe su tolerantne, odane, požrtvovane, pune ljubavi i saosjećanja i na njih se možete osloniti.

Nijesu pretjerano kreativne ni preduzimljive, ali preuzete obaveze dobro izvršavaju. Romantične su i sentimentalne, ali su skone pretjeranom vezivanju za ljude i stvari.

Prehlade, kašaj, astma, problemi sa sinusima, otežano varenje, otoci,  gojaznost, visok holesterol, dijabetes, osjećaj težine u tijelu i umu, posesivnost, zavist, pohlepa, lijenost i letargija, neki su od simptoma otežane Kaphe.

Ajurvedski pristup je individualan. Ishrana, fizička aktivnost, način života i korišćenje biljaka su prilagođeni pojedinačnim konstitucijama. Razumjevanje svoje konstitucijce i načina održavanja njene ravnoteže je ključ za prevenciju i oporavak od bolesti.