RUŽA

Na početku i na kraju svih mojih biljnih ljubavi i putovanja nalazi se ruža (Rosa spp.) Ruža dopire do onih najdubljih i najskrivenijih kutaka našeg bića. Do onih mjesta na kojima je život ostavio ožiljke. Donosi nam ozdravljenje, oprost, odlučnost i otvoreno srce i daje život novom pupoljku nade koja raste iznutra.
Ovaj aromatični i ukusni cvijet djeluje rashlađujuće i isušujuće i antiupalno za bilo koji dio tijela, ali s posebnim akcentom na probavni, reproduktivni i vaskularni sistem. Poznata je i po svojoj sposobnosti da pomogne u ponovnom uspostavljanju ravnoteže crijevne flore i rješavanju mnogih želudačnih smetnji.

Naročito je korisna u slučajevima prekomjerne toplote u tijelu, kad je vrh jezika crven i u stomaku postoji osjećaj toplote ili pečenja.
Eliksir od ruže istovremeno opušta i podiže raspoloženje i može se koristiti kod stanja traume, tuge, depresije, anksioznosti, slomljenog srca i hroničnog stresa i umora. 
Prema ajurvedskim tekstovima, ruža balansira Sadhaka Pittu (jedan od tjelesnih podtipova) koja reguliše emocije i njihov uticaj na srce i koja može lako postati otežana u ljetnjim mjesecima. Ruža smiruje srce i emocije, balansira um i poboljšava varenje.
Ljeto je pravo vrijeme za ružinu vodicu, sirup, džem i čaj od latica ruže.


Čaj sa dodatkom latica Ruže 
1 kašičicu mješavine jednakih djelova sjemenki kumina, korijandera i komorača i ½ kašičice suvih latica ruže preliti sa 2,5 dl prokuvane vode. Ostaviti da odstoji 10-20 minuta i procjediti.
Čaj od kumina, korijandera i komorača je poznati ajurvedska digestivna i detoks formula. Dodatak ruže donosi slast, rashlađuje i smiruje.
Odgovara svim došama, naročito Pitti.
Cvjetne esencije Ruže donose darove unutrašnjeg mira, vedrine, povezanosti i bezuslovne ljubavi.