CRIJEVNA FLORA I ANKSIOZNOST

Različiti faktori mogu uticati na naše raspoloženje, ali jeste li ikada pomislili da za to mogu biti odgovorna naša crijeva?

Crijeva i mozak komuniciraju kroz MGB (mikrobiom, crijeva, mozak) osu dvosmjernim komunikacijskim putevima.

Oko 100 triliona mikroba koji pomažu varenje i metabolizam, sprečavaju infekciju i održavaju zdravlje crijeva, proizvode i neurohemikalije koje mogu uticati na mozak i promjene raspoloženja, uključujući anksioznost i depresiju. Takođe, sam poremećaj raspoloženja može drastično promijeniti mikrobiom.

Koncept crijeva- mozak ose se aktivno istražuje, a istraživanja su potvrdila da su promjene u mikrobiomu crijeva povezane sa određenim kliničkim stanjima. Smatra se da upravo u ovim promjenama leže terapeutski potencijali.

S obzirom na to da postoje dokazi koji ukazuju na to da stres i nasilno ponašanje negativno utiču na mikrobiom, raspoloženje, imunitet i tjelesne funkcije, zdrava, podržavajuću crijevnu flora uključuje odgovarajuću ishranu, praćenje dnevnih i sezonskih ritmova, njegovanje nenasilnog ponašanja, mira i ljubavi i izbjegavanje pretjerane aktivnosti i stimulansa.

Prilagodite ishranu

Neka dio vaše ishrane bude:

Hrana bogata vlaknima: integralne žitarice, orašasti plodove, sjemenke, voće i povrće, mahunarke. Uobičajena hrana koja hrani zdrave bakterije crijeva uključuje bijeli i crni luk, praziluk, šparoge, banane, ječam, zob, jabuke, kakao, pšenične mekinje, korijen maslačka i mahunarke.

Hrana bogata omega 3 masnim kisjelinama: masna riba (tuna, losos, sardina, bakalar, skuša), lanene i čija sjemenke, orasi..

Hrana bogata polifenolima: kakao, zeleni čaj, maslinovo ulje, bobičasto voće..

Uzmite probiotike

U studiju sprovedenoj u Holandiji 2011 godine, kod učesnika koji su uzimali probiotike znatno su smanjene negativne misli i zabrinutost, za razliku od onih koji su uzimali placebo.

Jedite fermentisanu hranu (kisjeli kupus, jogurt, kefir, kombuha, miso, sir..)

Nekoliko studija povezalo je probiotičke kulture Lactobacillus helveticus i Bifidobacterium longum sa smanjenjem simptoma anksioznosti i depresije. Oba probiotika nalaze se u fermentisanim namirnicama

Koristite kurkumu

U studiji iz 2014 godine se navodi je da kurkuma (Curcuma longa) igra važnu ulogu u crijeva-mozak osi, u vezi sa raspoloženjem i sa stresom povezanim crijevnim problemima.

Možete je dodavati hrani kao začin, pripremiti kao čaj, dodati mlijeku ili pomiješati sa medom. Dodatkom crnog bibera (u odnosu 10:1) povećava se bioraspoloživost kurkume. Dnevna doza suvog korijena iznosi 1-10 gm. (Pole)

Mjere opreza: trudnoća, hepatitis, obstrukcija žučnog kanala, visoka Pitta.

Izbjegavajte:

Prerađenu i konzervisanu hranu, rafinisane šećere i brašno, gazirana pića i hladne napitke, naročito uz obrok.

Smanjite nivo stresa

Stres ima važnu ulogu u zdravlju crijeva. Da smanjite nivo stresa, praktikujte tehnike disanja i opuštanja, vodite dnevnik, čitajte, budite kreativni..

Izbjegavajte pretjerano korišćenje stimulansa.

Koristite odgovarajuću kombinaciju cvjetnih esencija.

Iz Porodična knjiga zdravlja, poglavlje o Anksioznosti.

Korišćenje cvjetnih esencija i biljnih formula za stanja anksioznosti, detaljno je objašnjeno u knjizi.