POŽARI I RESPIRATORNI SISTEM

Najčešća reakcija na izloženost vazduhu koji sadrži jedinjena i čestice uzrokovane požarima je plućna iritacija. Produžena izloženost i iritacija mogu rezultirati povredama tkiva, bronhijalnim spazmom i pokretanjem upale kao imunološkog odgovora koji može dovesti do širokog spektra drugih simptoma. Biljke koje pomažu kof suvog kašlja, astme, nadražene sluzokože pritiska u sinusima, stezanja u grudima i bolnog grla i one koje podržavaju imuni sistem, mogu vam biti od koristi.

Neke od njih su:

Bokvica (Plantago spp.) je biljka koja će vam naroćito biti od koristi kod kašlja izazvanog udisanjem čestica iz vazduha koje se javljaju za vrijeme požara ili u radnom okruženju (piljevina, cementna prašina…). Možete joj dodati list divizme.

Mišjakinja (Stellaria media), vlaži i pomaže pri iskašljavanju. Može se koristiti kod suvog kašlja, promuklosti i grlobolje.

List podbjela (Tussilago farfara) je hiljadama godina visoko cijenjen kao jedan od najboljih lijekova za upotrebu u slučaju neproduktivnog, suvog i nadražujućeg kašlja. Ublažava iritaciju sluzokože. Zbog sadržaja PA (pirolizidinski alkaloidi), treba koristiti samo u kratkom vremenskom periodu (ne duže od 6 nedjelja).

Korijen omana (Inula helenium) isušuje i pomaže u rješavanju respiratornih stanja sa sluzi podstičući refleks kašlja. Zagrijava i pomaže u podsticanju čišćenja obilne sluzi kod astme, bronhitisa i hripavca.

Očajnica (Marrublum valgare) je korisna kod kašlja (naročito onog sa gustom, zaglavljenom sluzi), prehlade i respiratornih stanja.

List/cvijet miloduha (Hyssop officinalis) je veoma koristan kod kašlja i zagušenja, astme, bronhitisa i upale grla. Može se koristiti i za ispiranje grla.Irska mahovina (Chondrus crispus) je izvrstan lijek za suvu i nadraženu sluzokožu.

Korijen sladića (Glycyrrhiza uralensis) je koristan kod suvoće u plućima, grlobolje, suvog kašlaj i otežanog disanja.

Plućnjak (Pulmonaria officinalis) koristi kod nazalnih zagušenja, laringitisa, bronhitisa, gripa i tuberkuloze. Posobito je koristan kod uznapredovalih slučajeva da propada zbog upale i slabosti.” – Wood

List divizme (Verbascum thapsus) je koristan kod bronhitisa, upale pluća i kašlja, naročito suvog, iritirajućeg i neproduktivnog.

Astragalus (Astragalus membranaceus) je opsežno proučavan zbog njegovog dejstva na imunološki sitem Pokazalo se da smanjuje pojavu uobičajenih respiratornih bolesti, inhibira rast tumora i generalno jača aktivnost imunološkog sistema.