TRIPHALA

Triphala

Jedna od najpoznatijih ajurvedskih formula u čijem se sastavu nalaze tri ploda koja hrane, čiste, jačaju, dubinski obnavljaju i podmlađuju cijeli organizam – amalaki, haritaki i bibitaki. Balansira sve tri doše.
Amalaki (Emblica officinalis), bogat vitaminom C, ima efekat hlađenja, podržava prirodne funkcije jetre i imunog sistema i naročito je dobar za Pittu.


Haritaki (Terminalia chebula) eliminiše toksine iz sistema za varenje i pomaže u održavanju optimalne težine. Najbolje utiče na Vatu.
Bibhitaki (Terminalia belerica) prečišćava sve tjelesne tečnosti,podržava respiratorni sistem i dobar je za liječenje astme. Najbolje djeluje na Kaphu.

Iako najpoznatija po svojoj upotrebi kao blagi crijevni tonik koji pomaže varenje i podržava redovno pražnjenje crijeva, Triphala u ajurvedi ima široku upotrebu.            Može se koristiti za ispiranje grla, pranje kose, ispiranje očiju, liječenje rana, podstiče zdravo mršavljenje, imuni sistem, hrani, jača i podmlađuje čitavo tijelo. Triphala je bezbjedna formula, ali kad osoba koje imaju veću količina toksina, mogu se pojaviti glavobolje, mučnina, osip, gasovi, kod uzimanja veće doze, jer je Triphala prirodna formula za detoksikaciju.
Upotreba:
Pola kašičice praha Triphale preliti vrućom vodom, ostaviti da se prohladi i piti ½ sata prije spavanja.
Kontraindikacije: dijareja, oprezno u trudnoći.
Interakcije sa ljekovima nijesu poznate.