ODNOS PREMA BOLESTI

„Pozitivan“ stav prema bolesti ne samo da olakšava borbu s bolešću, nego i podstiče organizam na samo-izlječenje.Pozitivan stav ne znači negiranje ili potiskivanje  negativnih emocija kao što su tuga, ljutnja, anksioznost.. (što bi bilo svojstveno Agrimony osobi). Bolna osjećanja su prirodna i prikladna s vremena na vrijeme i ona treba da budu priznata i izražena prije nego što počnemo da jačamo pozitivne kvalitete uma kao što su zahvalnost, prihvatanje, ljubav,humor, nada, praštanje, strpljenje, osjećaj samo-osnaživanja, izbora, kontrole..

Nasuprot njima, pojedini stavovi mogu negativno uticati na psihičko i fizičko prevladavanje bolesti I samo-iscjeljenje. Neki od njih su:

Beznadje – osjećaj da ne postoji mogućnost izlječenja i da je besmisleno i dalje nastavljati liječenje. Gorse je preparat za vraćanje nade.

Samookrivljivanje – doživljavanje bolesti kao sopstvene kazne. Osjećaj krivice , praćen osjećajem da ne zaslužujemo njegu i ozdravljenje. Pine je preparat koji nam pomaže da taj odnos zamjenimo ljubavlju i prihvatanjem sebe.

Rezignacija i apatija – pasivno prihvatanje situacije, bez većih napora da se ona poboljša. Wild Rose poboljšava motivaciju.

Uloga žrtve – razumljivo je da se zapitamo „zašto ja“ kad se suočimo sa bolešću, ali za one koji se „zaglave“ u samosažalje-nju I ogorčenosti, Willow preparat unapredjuje samoodgovornost i optimizam.

Pretjerano angažovanje – oni koji bolest doživljavaju kao izazov i prilaze joj „borbenig duha“, zaslužuju divljenje, ali neki idu predaleko, što dovodi do opsesivne preokupacije svojim stanjem ili iscrpljenosti od intenzivnih terapijskih režima i drastičnih promjena u načinu života. Vervain – preparat za pretjerani entuzijazam i  Rock Water za pretjeranu samodisciplinu, pomažu da se relaksiraju oni koji su se iscrpilu u borbi sa bolešći ili težeći ka savršenom zdravlju.