KAŠALJ

IMG_0521
Uporan kašalj koji traje više nedelja, prati ovogodišnju sezonu virusa, koja i dalje traje. Da biste, na odgovarajući način, tretirali kašalj, važno je da obratite pažnju na to da li je kašalj suv, iritirajući, ili je produktivan. Prisustvo obojenog sekreta (žute, zelene, boje), može ukazivati na bronhitis, upalu pluća, upalu sinusa, astmu.


Heinermanov čaj od očajnice
Očajnica, Marulja (Marrubium vulgare) je stotinama godina cijenjena kao pročišćavajući plućni tonik. Veoma je korisna za liječenje bronhitisa, naročito kad je praćen neproduktivnim kašaljem. Povećava proizvodnju i oslobađanje sluzi iz pluća i bronhijalnih tuba. John Heinerman piše da ništa ne razbija teška zagušenja od sluzi, kao ova biljka. Jedna šolja čaja odmah omekšava sabijenu sluz u grlu, plućima i sinusima.
3 kašičice suve biljke preliti sa 600ml svježe prokuvane vode i ostaviti poklopljeno 45 minuta (preko poklopca staviti peškir da odražava toplotu). Procijediti i piti dok je toplo sa dodatkom limunovog soka i meda.
Čaj od timijana
½ kašičice timijana (Thymus vulgaris).
½ kašičice sjemena anisa (Pimpinella anisum)
Timijan i anis prelijte sa 2.5 dl ključale vode i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Procijedite i u prohlađeno dodajte med i malo limuna.
Čaj je djelotvoran kod vlažnog, produktovnog kašlja, pomaže u izbacivanju sluzi, u opuštanju i otvaranju disajnih puteve.
Kod svih vrsta suvog kašlja možete jesti kruške kuvane sa sirovim šećerom (5-10g).
Ako koristite bahove kapi, dodajte Crab Apple, esenciju koja djeluje kao čistač, na svim nivoima.
(Iz knjige u pripremi – Porodična knjiga zdravlja)
Žana Burić, Ayurveda, Bahove kapi, S&A Herbalizma