AGNI – VATRA ŽIVOTA

Spices

„Sve u univerzumu je hrana“ – Dr David Frawley  a  „mi smo ono što varimo“ – Shusruta Samhita

Iscjeliteljska tradicija Ajurvede nas uči da zdravlje i blagostanje zavise od naše sposobnosti da svarimo sve što smo preuzeli iz okruženja

U Ajurvedi, koncept agni ili digestivne vatre je od presudnog značaja za naše zdravlje. Suština vatre je transformacija.  Generalno, agni se odnosi se na našu sposobnost da obradimo sve aspekte života, uključujući ishranu, utiske, iskustva, sjećanja, emocije. Takođe, ona je naša strast i entuzijazam. Ako je agni jaka i dosledna, apetit, varenje i eliminacija su uredni, disanje, cirkulacija i imunitet su dobri, a mi smo smireni, puni entuzijazma i zadovoljni.

Poremećena agni (preslaba, prejaka ili promjenljiva) može dovesti do stvaranje tjelesnih i mentalnih toksina ili ame, koja se smatra glavnim uzrokom bolesti, a odgovarajući tretman zavisi od vrste neravnoteže.

Promjenljiv apetit, loše varene, nadutost, mučnina, konstipacija, gorušica, akne, edemi, alergije, anksioznost, hipertenzija, osjećaj umora, nesigurnost, bijes, razdražljivost, agresija, posesivnost, depresija, neki su od simptoma poremećene agni.

Neadekvatno kombinovanje hrane, neredovni obroci, prejedanje, konzumiranje hladnih napitaka, naročito uz obrok, previše kofeina, nedostatak fizičke aktivnosti, emocionalna neravnoteža remete  agni, što rezultira problemima sa varenjem, asimilacijom i eliminacijom.

Kako podstaći digestivnu vatru

Pola kašičice rendanog đumbira sa malo himalajske soli i nekoliko kapi lumuna prije obroka podstiče našu unutrašnju vatru.

Začini kao što su: đumbir, kardamom, komorač, karanfilić, asafetida, biber, kurkumu, kumin, mirođija, korijander pomažu varenje i rastvaraju amu. *Kod stanja visoke Pitte (hiperaciditet, peptički ulkus, pojačana žeđ, upale.. ) treba izbjegavati  jako zagrijavajuće začine  (dajte prednost komoraču, kurkumi, kuminu, mirođiji i korijanderu)

Recite NE hladnim pićima

Nemojte jesti kad ste emotivno uznemireni, kad vam je dosadno ili ste žedni (umjesto gladni)

Praktikujte post jednom nedeljno u skadu sa svojom konstitucijom.

Izbjegavajte neadekvatne kombinacije hrane

Mlijeko:  Banane, trešnje, dinje, kisjelo voće, hleb, jaja, jogurt,  meso, riba, skrob. Milijeko je najbolje uzimati samo. Izuzeci: sutlijaš, ovsene pahuljice, bademi, urme.

Sir: Voće, mahunarke, jaja, mlijeko, jogurt, topli napici.

Jogurt: Voće, mahunarke, milijeko, jaja, sir, meso, riba, topli napici.

Jaja: Mlijeko, sir, jogurt, voće, mahunarke, krompir, meso, riba.

Voće: Bilo koja hrana, osim drugog voća. Izuzetak su urme s mlijekom i neke kuvane kombinacije.

Limun: Krastavci, paradajz, mlijeko, jogurt.

Povrće: Voće, mlijeko

Velebilje (paprika, paradajz, krompir, plavi patlidžan): Voće, krastavac, mlijeko, sir, jogurt.

Mahunarke: Voće, mlijeko, sir, jogurt, jaja, meso, riba.

Mentalna probava

Poput našeg tijela i naš ima svoju probavnu vatru. Putem čula neprekidno unosimo utiske koji predstavljaju suptilni oblik ishrane i, na različite načine, utiču na nas. I dok se prijatni utisci lako vare, ostavljaći za sobom jasnoću i osjećaj spokoja ,  neprijatna iskustva dovode do uznemirenosti uma, teška su za varenje i za sobom ostavljaju strah, bijes, ogorčenost, tugu. Poput  nepravilno svarene hrana koja postaje toksin za naše tijelo, nesvareni  utisci, iskustva i emocije postaju toksini za naš um, dovodeći do neravnoteže.

Mentalni  detoks

Svaki proces počinje preuzimanjem odgovornosti za sebe i razvijanjem svjesti koja nam omogućava da prihvatimo sve naše emocije i otpustimo ono što nam nije potrebno.

Lagano i duboko disanje pomaže u pročišćavanju energetskih kanala i uma,  donoseći mentalnu jasnoću, a redovna meditacija je izuzetna tehnika za detoksikaciju uma.

Pisanje dnevnika je veoma efikasan način da osvjestimo ono što se dešava iznutar nas i izrazimo naše najdublje misli i osjećanja.

Sistem Bahovih cvijetnih esencija nježno obnavlja unutrašnju ravnotežu, podržava našu autentičnost, lični rast i razvoj.

Ako je vaše varenje  oslabljeno, vodite račina o tome da ne “odgrizete” više nego što možete da svarite, bilo da se radi o parčetu omiljene torte ili o novom poslovnom projektu.

Pravilno varenje sa snažnom agni igra centralnu ulogu u našem fizičkom i emocionalnom blagostanju.

Žana Burić, savjetnica za ajurvedu i bahova praktičarka

 

One thought on “AGNI – VATRA ŽIVOTA

  1. Pingback: AGNI – VATRA ŽIVOTA — Ritam Zdravlja – Tetka Saveta

Comments are closed.