GRIP

zova-cajSezona gripa je ove godine stigla u velikom stilu. Pred invazijom dobro raspoloženih virusa, opterećeni  svakodnevnim  stresom, neadekvatnom ishranom i načinom života , prvi redovi naše odbrane počinju da popuštaju. I već su tu povišena temperatura, nos koji neprestano curi, kašalj i bolovi u čitavom tijelu.  Čini mi se da su se svi koje poznajem razboljeli u poslednjih nekoliko nedelja. Da budem u trendu, „solidarno“ sam provela jedan dan u krevetu u stanju blage obamrlosti praćene temperaturom.  Za „loše momke“, na jelovniku su bili kurkuma, bijeli luk, đumbir, limun, biber, med, čili.. Za

mišljala sam kako se pred kombinacijom različitih ukusa i intenzivnih mirisa mršte i stiskaju usne onako kako sam ih ja stiskala kad su mi, dok sam bila mala, davali ricinusovo ulje.  I kako, uskoro, umiru od gladi. Kako god, sjutradan sam bila na nogama.

Kad se simptomi pojave, jedino što želimo je da oni nestanu i da mi možemo da se vratimo svojim životima. Strategija – puna kesa najnovijih i „najefikasnijih“ farmakoloških preparata u najrazličitijim oblicima. I, simptomi počinju da se povlače, a s njima odlazi još jedna prilika da se zapitamo „Šta ja to radim i koje to okolnosti u mom  životu dovode do bolesti?

Zdravi smo kad su naše tijelo, um, emocije i duh u ravnoteži. A zdravlje stalno treba podešavati,  kao jedrilicu na moru .  Kad upoznamo vjetrove, upoznajemo i obrasce njihovog pojavljivanja i intenziteta. To nam daje mogućnost da se uskladimo s njima i održimo jedrilicu na kursu.

Do usklađivanja, borimo se protiv virusa gripa. Receptima iz kućne apoteke.

 

Čaj od đumbira i hibiskusa

1 kašičica rendanog đumbira

1 kašičica osušenog cvijeta hibiskusovog

1 manji štapić cimeta

½ litra vode

Med

Đumbir i cimet kuvati na laganoj vatri 5 minuta. Skloniti s vatre, dodati hibiskus i ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Piti 2-3 puta dnevno. Đumbir podstiče cirkulaciju, pomaže u razlaganju sluzi i čišćenju disajnih puteva. Hibiskus, bogat vitaminom C, jača imuni sistem i donosi olakšanje kod produktivnog kašlja sa gustom sluzi.

* Ne koristite đumbir kod upalnih kožnih bolesti, krvarenja, visoke temperature, otežanog mokrenja i ako uzimate ljekove za razrjeđivanje krvi, uključujući aspirin.

Limunada sa bijelim lukom

1 čen bijelog luka

Sok od ½ limuna

2 šolje vode

Med

Bijeli luk sitno isjeckati, preliti ključalom vodomi ostaviti da odstoji 20 minuta. Procjediti i dodati sok os limuna i med. Cimet i đumbir bi mogli biti dobar zagrijavajući dodatak ovom napitku.

Limun ima antibakterijska svojstva, pomaže u smirivanju kašlja i snižavanju visoke temperature. Med umiruje nadraženu sluzokožu i smiruje kašalj. Svojim antivirusnim i antibakterijskim svojstavima, bijeli luk pomaže u oslobađanju simptoma prehlade i gripa.

Suvo grožđe „gasi“ žeđ

20-25 grožđica prokuvajte u litru vode.

Ohladite vodu i pijte češće u malim gutljaima. Između grickajte kuvano suvo grožđe.

Gasi žeđ kod temperature praćene pojačanom žeđi.

 

 

Cvijetne esencije

Cvjetne esencije nemaju direktan uticaj na fizičke simptome, ali je iskustvo je pokazalo da se fizički simptomi, koji su nastali kao posledica odredjenog mentalnog ili emotivnog disbalansa, povlače  kad se ponovo uspostavi ravnoteža. Takođe, cvjetnu esenciju Crab Apple koja je čistač na mentalnom emotivnom i fizičkom nivou,  možemo koristiti kao podršku organizmu u borbi protiv patogena.

U vrijeme pojave virusnih infekcija, preventivno možemo koristiti:

Crab Apple- kao podršku organizmu u borbi protiv patogena.

Walnut – za zaštitu od spoljnih uticaja i podršku imunom sistemu, naročito kod osoba koje su podložne spoljnim uticajima.

Olive – ako osjećamo  manjak vitalnosti, fizičku ili mentalnu iscrpljenost.

Kod pojave simptoma gripa, treba dodati Rescue Remedy.  Bolest je dodatni stres za organizam, a RR mu pomaže da se, na prirodan način, vrati u ravnotežu.