LJETO, ISHRANA, BAHOVE KAPI

fb

Prema ayurvedi, ishrana se određuje u skladu sa konstitucijom, snagom vatre varenja, neravnotežom (ako postoji), sezonama.. Godišnja doba su u korelaciji sa energijama koje upravljaju našim tijelom. Život u skladu sa ciklusima prirode nam pomaže da očuvamo dobro zdravlje. Cilj ljetnje sezonske rutine je podsticanje navika u ishrani i načinu života koje mogu da nam pomognu u sprečavanju prekomjerne akumulacije ljetnih kvaliteta i omogući nam da uživamo u darovima ljeta.

Zbog visokih temperatura, ljeti se tijelo zagrijava i isušuje i varenje je slabije. Zbog toga ljetnja ishrana treba da bude lagana, laka za varenje i ne previše suva. Treba dati prednost hrani slatkog, gorkog i oporog ukusa.

Favorizujte:
Grožđe, ananas, šljive, breskve, trešnje, kruške, mango, kokos, nar , maline, jagode, borovnice, limetu, kelj, krastavac, spanać, cveklu, brokoli, tikvice, kupus, boraniju, celer, blitvu, kinou, basmati rižu, sjemenke bundeve i suncokreta, nanu, peršun, cilantro, komorač , korijander, kumin, kurkumu..Koristite kokosovo, maslinovo i suncokretovo ulje.
Jedite voće kao zaseban obrok.
Izbjegavajte tešku, prženu, masnu, suvu, fermentisanu i previše začinjenu hranu, jogurt i hladne napitke.
Omiljenoj ljetnoj poslastici, sladoledu, dodajte prstohvat mljevenog kardamoma zbog lakšeg varenja.
Zamjenite kafu čajevima od kamilice, nane, hibiskusa, maslačka. Ako ne možete bez omiljenog jutarnjeg napitka, dodajte kafi prstohvat kadamoma. Kardamom smanjuje kisjelost i neutrališe efekte kofeina.
Pijte čaj od jednakih djelova kumina, korijadera i komorača sa dodatkom latica ruže, kokosovu vodu i hidrirajući napitak sa elektrolitima, kako biste ostali hidrirani.

Hidrirajući napitak sa elektrolitima

Zbog pretjeranog znojenja u toku ljeta, tijelo gubi neophodne elektrolite (natrijum, kalijum, magnezijum, kalcijum, hlorid..).
Ovaj jednostavan napitak pomaže da tijelo ostane hidrirano i da se održi ravnoteža elektrolita.
Uticaj na doše: V,P,K=
Sastojci
1l vode
1 kašika nane
1/2 limete
1/4 kašičice himalajske soli
1-2 kašičice smeđeg šećera ili javorovog sirupa (Vata, Pitta) ili meda (Vata, Kapha)
Sve sastojke dodati vodi, pomješati, ostaviti da odstoji
10-tak minuta i poslužiti. Osobe Pitta konstitucije mogu dodati nekoliko kolutova svježeg krastavca.
Ovaj napitak je koristan posle korišćenja saune i intenzivne fizičke aktivnosti.


Vježbajte rano ujutro i izbjegavajtie intenzivne fizičke aktivnosti. Pokušajte da dišete kroz nos.
Osvježite se u obližnjem jezeru, rijeci ili moru.

Ako se spremate za odlazak na odmor, ne zaboravite bahove cvijetne esencije. Neka dio vaše putne apoteke budu: Rescue Remedy – za sve stresne situacije kao što su izgubljeni prtljag ili konekcija, problemi sa smještajem i sl. Možete ga koristiti spolja za modrice, opekotine, ubode insekta. Ako putujete sa djecom, možda će vam trebati
Red Chestnut –  pretjerana briga je opterećujuća i za roditelje i za djecu i može pokvariti odmor.
Beech će vam pomoći da budete tolerantniji, a Mimulus da se lakše nosite sa svim poznatim strahovima – od talasa, opekotina, uboda pčele…
Impatiens je podrška vašem strpljenju – čekanje u redovima, gužva u saobraćaju.. Spisak cvjetnih esencija nije konačan.

Žana Burić, praktičarka ajurvede, bahovih cvjetnih esencija i EFT-a.