KAD SE SRCE “SLOMI”

bh

Većina nas, prije ili kasnije, sazna kakav je osjećaj kad se srce „slomi“. Nijedan segment našeg bića, najčešće, nije pošteđen kad se suočavamo sa gubitkom – od tuge, bola, očaja, bijesa i straha, do nesanice, gubitka apetita i fizičkog bola. Vrsta i Intenzitet emocija i fizičkih simptoma, kao i period oporavka je različit kod svake osobe. Ono što može da nam bude dobra podrška u ovom periodu su biljke.

Cvjetne esencije
Bleeding heart je namjenjen onima koji osjećaju bol zbog gubitka (raskid, smrt, preseljenje..) i onima koji su „zaglavljeni“ u odnosima zasnovanom na strahu, posesivnosti ili potrebi (emocionalna zavisnost) Bleeding heart donosi utjehu posle gubitka, pomaže u oslobađanju od bolne emocionalne zavisnosti, promoviše saosjećanje, bezuslovnu ljubav i emocionalnu slobodu.
Sweet chestnut je namjenjen stanjima velike patnje kad nam se čini da su um i tijelo došli do krajnjih granica izdržljivosti. Esencija nam pomaže da vratimo nadu i vjeru u život i prihvatimo životne tokove.
Yerba santa pomaže da se uspostavi slobodan tok emocija (posebno kod onih koji imaju osjećaj stisnutih emocija u grudima), omogućavajući nam da ih izrazimo, a naročito bol i tugu.
Ove esencije su dio mog ličnog iskustva, iskustva klijenata i bliskih osoba. One su, najčešće, osnova lične kombinacije kojoj se dodaju druge esencije u skladu sa trenutnim emocionalnim stanjem svake osobe (bijes, ogorčenost, strah, depresija..)
Ljekovite biljke
Matičnjak (Melissa officinalis)
Matičnjak se vjekovima pominje kao lijek za melanholiju i tonik za nervni sistem. “ Tješi srce i otklanja tugu i sjetu”.
Lavanda (Lavandula angustifolia)
Lavanda se od davnina koristi kao lijek za slomljeno srce. Svoji sedativnim svojstvima opušta nervni sistem i pomaže kod nervozne probave.
Kapica (Scutellaria lateriflora)
Ovaj nervni tonik i blagi anksiolitik nam pomaže da prekinemo misli koje se vrte u krug ometajući našu pažnju, mir i san. Kapica pomaže kod intenzivnih emocija (velike tuge, očaja, bijesa)i podrška je osobama koje, osjećajući se previše ranjivim i izloženim u svojoj patnji, žele da se povuku od svijeta.
Ruža (Rosa spp.)
Prema ajurvedskim tekstovima, ruža balansira Sadhaka pittu (jedan od tjelesnih podtipova) koja reguliše emocije i njihov uticaj na srce. Ruža smiruje srce i emocije, balansira um i poboljšava varenje.
Probajte čaj od matičnjaka i kapice, eterično ulje lavande, latice ruže sa medom, čaj od lavande i ruže…