(RE)KREIRAJTE SVOJ ŽIVOT UZ BAHOVE KAPI

(RE)KREIRAJTE SVOJ ŽIVOT UZ BAHOVE KAPI

 

Autorka: Merima Simovljević Aranitović, profesorka i bahova praktičarka

Merimine objave možete pratiti na njenom blogu https://soulblooming.com/

Dobar dan! Čime se vi bavite?

Dizajniram vlastiti život.

Šalite se?

Oblikujem ga svakog dana da mi bude po meri.

Da li ste ikada o vlastitom životu razmišljali na ovaj način? Da li ste svesni da i vi svakoga dana radite upravo isti posao kao osoba iz uvodnika? Pitanje je samo – da li ste zadovoljni onim što sami sebi skrojite.

Na početku smo slobodni

Rodimo se. Slobodni. Spavamo, jedemo, plačemo. Gledamo, slušamo, upijamo. Reagujemo. Učimo. Rastemo. Rastu i naši apetiti i pristajemo da damo deo svoje slobode da bismo dobili nešto za uzvrat. Zatrpavamo sopstveni život.

Pa u  jednom trenutku shvatimo da smo vlasnici mnoštva nebitnih stvari sa kojima ne znamo više šta bismo radili, a da smo izgubili ono najvažnije – sebe.

Kada postanemo svesni da više nismo srećni u svojoj koži, vreme je da nešto dobro uradimo za sebe. Vreme je za promene.

Kako redizajnirati sebe 

Postoji mnogo staza kojima možete da krenete u promene. I svaka može da bude dobra ako se na tom putu osećate dobro. No, pre nego što krenete, trebalo bi da prvo sebi iskreno priznate šta ste sve pokupili tokom godina. Čime ste se to ograničili? Šta vam to stalno zaokuplja um? Ponavljate li uvek iste greške? Da li ste previše strogi prema sebi? Da li vam se krug prijatelja osipa?

Zapišite svoje odgovore jer ćete tako najbolje sagledati gde grešite i na čemu bi trebalo da radite. Nakon toga je vreme da krenete u akciju.

Korak po korak

Redizajniranje vlastitog života može da počne. Prvo se s ljubavlju oslobodite  svega što vam u ovom trenutku više nije potrebno. Zahvalite se svemu onome što je  imalo bilo kakvu ulogu u našem životu. Onda to s ljubavlju otpustite. Otpuštajte, puštajte, čistite. Što bolje i temeljnije obavite ovu fazu, imaćete  više prostora za stvaranje novog.

Kad očistite – postajete ponovo slobodni kao kad ste bili deca – nema krivice, nema misli koje vas opterećuju, nema strahova. Vaša duša je sada ispunjena čistom ljubavlju  i ovo je dobar trenutak da stvorite nove, zdrave veze.

S nekim ljudima ćete samo redefinisati odnos, s drugima ćete se zauvek razići, stvarajući prostor novima da se pojave. Redefinisaćete prioritete i reorganizovati svoje vreme.

 

Mali saveti za velike promene

Prestanite da nosite posao kući.

Prestanite na poslu da mislite o privatnim stvarima.

Ne idite u krevet s problemima.

Čitajte, idite u pozorište, bioskop.

Nađite vremena za prijatelje.

Šetajte.

Povežite se ponovo s prirodom. Reka, park, obližnje brdo, šuma, sve su to mesta na kojima se vaša duša napaja čistom lepotom.

Regenerišite se iznutra.

Osvojite svoju slobodu i dišite punim plućima.

Dizajniranje vlastitog života treba da vam postane svakodnevica. Svako jutro je nova mogućnost. Niste zadovoljni nekim aspektom? Otpustite ga s ljubavlju. Nešto vam se posebno dopada – radite više na tome.  Ovaj svakodnevni proces treba da vas čini srećnim i dok god se tako osećate znate da ste na dobrom putu.

Vaše telo je dom vaše duše

Vaše telo je dom u kom vam stanuje duša. Setite se s koliko pažnje i ljubavi uređujete svoj životni prostor i koliko vam je važno da bude po vašem ukusu. Isto tako i vaša duša treba da bude u saglasju s telom.  Čak i odeća koju nosite treba da bude u skladu, kao i boja kose, noktiju.  Ugodite sebi, brinite o svom telu kreirajući tako nežno i spokojno okruženje za svoju dušu. Lepota življenja jeste u harmoniji.

Iz ugla praktičara

No, ponekad se zaglavimo u onom trenutku u kom  smo shvatili da nam život ide u smeru koji nas nikako ne čini srećnima. Odgovori koje dobijemo u razgovoru sami sa sobom nam se čine poražavajućim i jednostavno ne možemo ni da ustanemo, a kamoli da krenemo u novom pravcu. U tom slučaju Bahove kapi mogu da budu dobar izbor za rad na sebi.

Cvetna terapija je nežan ali dobar način za redizajniranje. Sve ono što vam se u jednom trenutku činilo strašnim, dobija svoj realni oblik i uz podršku vašeg ličnog praktičara lagano se oslobađate svega što vas sputava, ograničava.

Dobar praktičar će vas uz adekvatne kombinacije esencija lagano podići i pomoći vam da uzmete život u svoje ruke i da počnete da ga živite onako kako ste oduvek želeli, ali niste imali snage, hrabrosti,  ili niste dobijali podršku porodice, okoline.

Kažu da je uvek najteži početak

Kada vidimo prve rezultate, kada otkrijemo svoje novo ja – postajemo sami sebi najveća podrška. Zastanite, zapitajte se da li ste zadovoljni svojim životom i ako niste jednostavno krenite u (re)kreiranje.

Srećan rad na sebi. Ako vam na putu promene zatreba podrška – tu sam za vas!

 

 

2 thoughts on “(RE)KREIRAJTE SVOJ ŽIVOT UZ BAHOVE KAPI

  1. Hvala tebi, Meri. Svi oni koji žele da poboljšaju svoje emocionalno, mentalno pa, samim tim, i fizičko zdravlje, mogu mnogo da nauče iz tvojih tekstova.

Comments are closed.