POVRATAK U ŠKOLU

IMG_0989
Sa ushićenjem, entuzijazmom, ambicijama s jedne strane i sumnjom, nesigurnošću, strahom s druge, milioni školaraca i sudenata svakog septembra, započinju novu školsku godinu. Pored stresa, ovaj period može biti praćen problemima sa fokusom, koncentracijom i memorijom. Kao podršku u ovom periodu, možemo koristiti biljke koje pomažu u smirivanju „uzburkanih“ emocija i povećanju koncentracije i memorije.
Kamilica (Matricaria chamomilla) je poznata po svojim umirujućim svojstvima i savršena je za opuštanje prije spavanja,ali i bilo koje vrijeme kod stanja napetosti i nervoze. Njeni sastojci, kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum i vitamin B,obezbjeđuju ishranu nervnom sistemu i mišićima, podstičući osjećaj smirenosti i oslobađajući od mišićnog spazma.
Matičnjak (Melissa officinalis) ima blago sedativno dejstvo i koristi se kod stanja stresa, anksioznosti, iscrpljenosti i nesanice. Poboljšava memoriju, može pomoći u otklanjanju tenzionih glavobolja, bolova u leđima i drugih bolova koji se javljaju kao posledica napetosti.
Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) se koristi za ublažavanje mentalne iscrpljenosti i glavobolje, poboljšava fokus i stimuliše varenje.
Gotu kola (Centella asiatica), veoma cjenjena ajurvedska biljka, podržava mentalne funkcije, memoriju i koncentraciju. Poboljšava mentalnu jasnoću, moždanu i perifernu cirkulaciju.
Cvjetne esencije:
Walnut – pomaže da se lakše prilagodimo promjenama koje donosi početak školske godine.
Mimulus – pomaže u prevazilaženju različitih strahova (od neuspjeha, profesora, kritike, vršnjaka…) i stidljivosti.
Larch – Promoviše samopouzdanje i samopoštovanje.
Hornbeam – kao podrška motivaciji i koncentraciji.
White chesnut – promoviše mentalni mir i lakoću, protiv misli koje se stalno ponavljaju
Spisak nije konačan, a kombinacija zavisi od individualnih potreba.
Žana Burić, praktičarka ajurvede i cvjetnih esencija